EmailTwitterLinkedIn

“Mijn onderzoek doet er echt toe!”

Omdat Ausnutria snel groeit bieden wij niet alleen mooie carrièrekansen voor professionals, maar ook kansen voor studenten om kennis en ervaring op te doen. Irene Verbree volgt de Masteropleiding Innovative Dairy Chain Management en loopt sinds februari stage bij de QA afdeling in Kampen om onderzoek te doen naar melkpoeder. Irene vertelt wat haar afstudeeropdracht precies inhoudt en waarom ze juist voor Ausnutria heeft gekozen als plek om dit onderzoek uit te voeren.

Dat Irene voor een zuivelbedrijf heeft gekozen als afstudeerplek mag geen toeval heten. De interesse voor zuivel is goed te zien als je naar de studieloop van Irene kijkt:  “Ik heb voordat ik de master Innovative Dairy Chain Management ging doen, mijn Bachelor in Food Technology gedaan. Tijdens stages voor deze opleiding ontdekte ik dat zuivel wel echt mijn ding is.  Ik wilde eens een ‘uitstapje’ maken naar baby- en kinder voeding. Door de strengere wetgeving en restricties waarmee je te maken hebt leek me dat een mooie uitdaging. Mijn afstudeeropdracht richt zich op het onderzoek doen naar melkpoeder, vanuit o.a. China zijn daar strenge eisen aan gebonden en omdat Ausnutria daar veel naar exporteert kwam dat goed uit. Ook vond ik het leuk dat Ausnutria niet alleen naar koemelk kijkt, maar ook geitenmelkproducten maakt.”Het onderzoek dat Irene uitvoert is niet alleen erg interessant, maar vooral ook erg belangrijk. Irene: “Ik doe onderzoek naar onzuiverheden (impurities) in melkpoeder. Onderzoek doen naar onzuiverheden in melkpoeder is niet alleen belangrijk om te kunnen voldoen aan klanteisen, maar vooral ook noodzakelijk gezien de doelgroep waarvoor we produceren. Het gaat in het onderzoek om melkeigen deeltjes, deeltjes die van nature in het product zitten: het gaat dus niet om onzuiverheden die van buitenaf komen of die schadelijk kunnen zijn. Het is een heel leuk onderzoek waarbij logisch denken en proeven uitvoeren heel belangrijk is.” Irene kijkt voor haar onderzoek niet alleen naar de melk zelf, maar ook naar ons productieproces en de invloed die deze op de melkheeft. Irene: “Het leuke aan dit onderzoek is dat het mij een brede kijk geeft over de gehele keten. Vaak zie je dat er tijdens stage vraagstukken worden opgelost, maar dat deze nadat de stagiair weg is weer afzwakken. Ik wil echt de oorzaak achterhalen en een oplossing/systeem opzetten dat langer in gebruik kan

blijven.” Omdat Irene’s opdracht is gestart in een periode waarin thuiswerken de norm was, leverde dat soms nog wel eens extra uitdagingen op. Irene: “In het begin vond ik soms even schakelen omdat ik zowel met collega’s als met school moest werken aan mijn wetenschappelijk onderzoeksvoorstel, soms waren mensen dan minder goed op de hoogte van mijn aanwezigheid/project. Gelukkig zitten er veel jonge mensen in mijn projectteam die allemaal erg toegankelijk zijn, dat is heel fijn.” Nu het onderzoeksvoorstel zo goed als afgerond is, kan Irene beginnen aan het verzamelen van data. Irene: “De bedoeling is om het onderzoek heel breed op te zetten. Tijdens mijn Bachelor lag de focus meer op het proces, maar nu kijk ik echt vanaf het begin: de rauwe melk, grondstoffen en het proces worden meegenomen. Echt heel leuk, want er zit ook echt een noodzaak achter dit onderzoek: het doet er echt toe. Je krijgt de mogelijkheid samen te werken met een projectteam met jonge mensen die allemaal erg toegankelijk zijn. Ik vond hoe ik ontvangen werd echt super en mensen denken veel met me mee. Heel fijn!”

 

Gepubliceerd op: 5 mei 2021